ONDERWIJSBEURS voor kleuter- en lager onderwijs en de zorg op woensdag 9 april 2025 in Kortrijk Xpo
door door Filip Bauwens
Loopbaangeluk
Een workshop die je communicatiestijl voorgoed verandert. In het onderwijs is heldere communicatie essentieel: naar studenten, collega’s, ouders en directie. Maar hoe maak je ruimte voor je eigen stem, blijf je tegelijk authentiek en verbindend doorheen de interactie met anderen?
Tijdens deze interactieve workshop ontdek je hoe je assertief communiceert zonder conflict, hoe je op een verbindende manier grenzen stelt en verwachtingen verheldert. Een must voor iedereen die zijn/haar communicatievaardigheden wil verbeteren of (meer) te ontwikkelen.
Wat mag je verwachten?
Praktische handvatten om sterker, zelfzekerder én respectvol in gesprek te gaan.
Concrete oefeningen die je meteen kan toepassen in je school of in andere uitwisselingen en interacties.
Tools voor moeilijke gesprekken met ouders, collega’s, leidinggevenden of andere belanghebbenden.
Na dit uur stap je naar buiten met meer zelfvertrouwen, inzicht in je communicatiestijl en de motivatie om krachtig te communiceren op een verbindende manier. Wil je je communicatievaardigheden verbeteren of (meer) ontwikkelen? Schrijf je in en ontdek de kracht van assertieve en verbindende communicatie al doende!
door Jef Suykerbuyk
VIVES SpellenLab
Weerbaarheid, veerkracht en verbinding zijn essentieel om uit te groeien tot stabiele volwassenen. In het werken met kinderen en jongeren merken we dat deze vaak onvoldoende ontwikkeld zijn. Het durven opkomen voor zichzelf of herbeginnen na een tegenslag is blijkbaar niet zo vanzelfsprekend…
Goedgekozen spellen kunnen een meer dan waardevol (hulp-)middel zijn om deze vaardigheden bij kinderen en jongeren te oefenen; om samen op zoek te gaan naar hun doelen en passies. Als basis voor deze workshop vertrekken we vanuit de '3 basisbehoeften' autonomie - betrokkenheid (verbondenheid) – competentie (Zelf-Determinatie theorie - 2000).
Wanneer we deze basisbehoeften naar 'het gebruik van spellen' vertalen, focussen we ons voornamelijk op: het zoeken naar de eigen kwaliteiten (competentie) en hoe we deze zelf kunnen inzetten (autonomie) ten dienste van anderen (verbondenheid), het leren en durven opkomen voor zichzelf, het streven naar positieve communicatie, het leren samenwerken, zoeken naar compromissen …
Kortom, tijdens deze workshop worden er heel wat tips & tricks aangereikt om spellen heel bewust in te zetten in het werken rond weerbaarheid, mentaal welbevinden, het onderhouden en uitbreiden van sociale contacten ...
door Ligo
Centra voor Basiseducatie
Herken jij dit? Een ouder heeft extra uitleg nodig bij brieven, ondertekent de agenda niet, mist communicatie via e-mail of komt zelden naar het oudercontact. Heb je ooit al eens aan laaggeletterdheid gedacht? In Vlaanderen is bijna 1 op 5 volwassenen laaggeletterd. Ze hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Belangrijke vaardigheden om mee te kunnen in onze samenleving. Laaggeletterde ouders vinden het moeilijk om hun kinderen te ondersteunen.
Laaggeletterdheid kan zelfs worden doorgegeven van ouder op kind.
Als school of organisatie communiceer jij vaak met ouders. Helder taalgebruik zorgt ervoor dat iedereen je boodschap begrijpt. Dit versterkt het vertrouwen en de betrokkenheid van laaggeletterde ouders. In deze infosessie leer je waarom je niet elke ouder bereikt en hoe je je communicatie duidelijker en toegankelijker maakt. Daarna kan je meteen praktisch aan de slag met de tips.
Deze infosessie is interessant voor iedereen die met ouders communiceert: leerkrachten, zorgcoördinatoren, directie, medewerkers van CLB, Leersteuncentra ...
door Bruno Vanobbergen
directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, voormalig administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien en kinderrechtencommissaris.
In zijn keynote staat hij stil bij de kracht van onderwijs en belicht hij hoe ouderbetrokkenheid, samenwerking en een gedeelde visie op kwalitatief onderwijs een positief verschil kunnen maken.
door Michiel Wils
Expertisecentrum Onderwijs en Leren (Thomas More Hogeschool)
In deze vorming staan we stil bij het belang van een systematisch opgebouwde kennisbasis, al vanaf het kleuteronderwijs. We kijken hierbij onder andere naar de verschillende redenen waarom kennis zo belangrijk is. Ten eerste hebben we het over het belang van kennis voor het leerproces zelf. Ten tweede gaan we dieper in op het belang van kennis voor het aanleren van complexe vaardigheden, zoals kritisch denken, probleemoplossend denken of zelfs begrijpend lezen. Ten derde gaan we ook breder en behandelen we het sociaal-democratische aspect van kennis, namelijk dat niet elk kind opgroeit in een kennisrijke omgeving en net op de school moet rekenen om die gaten te vullen. Een belangrijke boodschap die we hierbij nog willen meegeven is dat de 'kennislat' wel degelijk veel hoger kan liggen dan waar ze momenteel ligt.
We halen in deze vorming veel voorbeelden aan uit de praktijk. Verder bieden we ook enkele criteria/principes aan waaraan een kennisrijk curriculum voldoet. Het is een vorming die als doel heeft om de leraar te laten reflecteren over de eigen inhoudelijke invulling van het curriculum. We proberen ook enkele quick wins te formuleren om eerste stappen te zetten in het kennisrijke denken.
door Trui Baes
Nesten Poperinge
Nesten groeide in de loop van vele schooljaren in de klas- en schoolpraktijk van juf Trui (Freinetschool De Torteltuin, Poperinge). Nesten kon van daaruit in verschillende Poperingse basisscholen van verschillende netten als project uitgedragen worden door vorming, opleiding en concrete ondersteuning (met de steun van de provincie West - Vlaanderen, JEZ en Stad Poperinge).
Ondertussen geeft Trui vormingen, sessies en opleidingen over de hele provincie en zijn veel leerkrachten en scholen in de ban van de nesttaal en -vaardigheden. Nesten biedt sociaal-emotionele zorg en ondersteunt zo het schoolteam en de kinderen.
Nesten is DOEN, is werken aan groepsverbondenheid doorheen het klasgebeuren van elke dag op basis van concrete visies en methodieken en aan de hand van metaforen, speelse (bewegings)oefeningen, dans, geweldloos en herstelgericht spreken met elkaar, respectvol leren luisteren, oefenen in verbinding maken met de klasgenoten en leren rust vinden in deze soms wel drukke maatschappij. Doel is om het positieve klasklimaat te versterken, verbinding en rust te stimuleren om zo kinderen veerkrachtig en leergierig op te voeden.
In deze sessie krijgen jullie een beginnende onderdompeling in de wereld van de nesten.
welkompakket voor studenten lerarenopleiding
een hartelijk onthaal voor iedereen!
gratis kinderopvang
bar en restaurant 'The Greenhouse' is doorlopend open